.

יום דרווין הבינלאומי בישראל

בתאריך 12.2.2019 

אודות | הרשמה | יצירת קשר | חזרה לאתר

כל הפעילויות פתוחות ללא תשלום לציבור על בסיס הרשמה בלבד

לאירועים באקדמיה הלאומית למדעים בירושלים

 

 

לוגו של יום דרווין הבינלאומי

 

הרצאות בפאב "Friends Underground", לונדון מיניסטור, אבן גבירול 30, קומה מינוס 1.
טופס הרשמה

 
מה דרווין לא ידע?

מרצה פרופ' יצחק פלפל

שעה 19:00

תקציר ומידע:

תורת האבולוציה עברה בעצמה אבולוציה משמעותית מאוד מאז פרסם אותה צ׳רלס דרווין. בהרצאה אסקור ארבע גילויים שלא היו ידועים בזמנו של דרווין, המשדרגים את הבנתנו את התהליך האבולוציוני.
פרופ' יצחק פלפל הוא חוקר במחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן למדע את הגנום והאבולוציה שלו.

 

פרדוקס האבולוציה של האלטרואיזם - מהנמלים של דרווין ועד עידן הגנומיקה

מרצה ד"ר אייל פריבמן

שעה 20:00 

תקציר ומידע:

דרווין הסביר את האבולוציה באמצעות עקרון הברירה הטבעית: כל יצור חי לפי חוק הג'ונגל ונאבק במתחריו כדי לשרוד ולהעביר את הגנים שלו לדור הבא. האבולוציה של אלטרואיזם, אם כן, היא פרדוקס. כיצד התפתחו התנהגות חברתית, עזרה לזולת ואלטרואיזם? דרווין הבין את האתגר הזה והקדיש פרק בספרו לדיון בבעיה. זוהי הייתה תחילתו של מסע שדרווין יצא אליו במאה ה-19 בעזרת חיות מפתיעות – מינים של נמלים בדרום אנגליה. כיום, מהפכת הגנומיקה מאפשרת למצוא את התשובה לפרדוקס בגנים של נמלים וחרקים חברתיים נוספים.
ד"ר אייל פריבמן הוא חוקר במכון לאבולוציה, אוניברסיטת חיפה

 

 

הרצאות ופעילות במתחם WEWORK,
מעל שרונה מרקט, כניסה A, קומה 3, רח' קלמן מגן 3.
טופס הרשמה


מהות החיים: הגילוי של דרווין

מרצה ד"ר יפעת גל

שעה 18:00 (חדר G)

תקציר ומידע:

תופעת החיים מעוררת בנו סקרנות ופליאה משחר ההיסטוריה ועד ימינו. הרצאה זאת עוסקת בתרומתו הייחודית של דרווין להבנת החיים. ההרצאה מציגה את תיאוריית האבולוציה של דרווין ומסבירה את משמעותה. הדיון מתמקד בשאלות אלה: על מה מבוססת התיאוריה של דרווין? מה ההבדל העקרוני בינה לבין הסברים אחרים לחיים על פני כדור הארץ? ומהו הגילוי על מהות החיים שעומד ביסודה?
ד"ר יפעת גל חוקרת ומרצה עצמאית, בעלת תואר שני בגנטיקה ותואר דוקטור בפילוסופיה של הביולוגיה, מאוניברסיטת תל אביב. תאוריית האבולוציה של דרווין היא אחד מנושאי התמחותה. לימדה אבולוציה באוניברסיטה הפתוחה ובמסגרות נוספות. (אתר)

 

האבולציה - מהתחלה פשוטה למורכבות מעוררת פליאה

מרצה פרופ' דן תופיק

שעה 19:00

תקציר ומידע:

היכולות והמורכבות של היצורים החיים כפי שהם מוכרים לנו כיום גורמים לכך שהופעתם נראית כפלא של ממש. שחזור של צורות אבולוציוניות פשוטות שופך אור על תהליכי האבולוציה.
פרופ' דן תופיק, חוקר במחלקה למדעים ביומולקולריים, מכון ויצמן למדע מחקריי עוסקים באבולוציה של מולקולות ביולוגיות, ובעיקר חלבונים ואנזימים – הרכיבים שמניעים את כל תהליכי החיים.

 

דיבייט האבולוציה:
"האם ללמד אבולוציה בחינוך היסודי בישראל?" 

מדבטים בכירי ליגת הדיבייט הישראלית ומועדון הדיבייט הליברלי

שעה 20:00

אירוע מיוחד לרגל יום דרווין הבינלאומי בישראל בחסות ליגת הדיבייט הישראלית ומועדון הדיבייט הליברלי.
בהשתתפות אלופי עולם בכירי ליגת הדיבייט ומועדון הדיבייט הליברלי: מוניקה פורמן, הדר גולדברג, עידו קוטלר ורועי שולמן, בהנחיית עמיחי אבן חן, יו"ר הליגה.
מנחה: עמיחי אבן חן, אלוף אירופה בדיבייט לשנת 2018 בקטגוריית אנגלית כשפה שנייה. ניצח תחרויות בינלאומיות כגון Athens Open 2018 ו- Paris Open 2017. מכהן כיו"ר ליגת הדיבייט הישראלית.
מדבטים: רועי שולמן, אלוף העולם בדיבייט לשנת 2019 בקטגוריית אנגלית כשפה שנייה. הגיע לחצי הגמר באליפות אירופה 2014 ולגמר אליפות ישראל 2015.
מוניקה פורמן, מונתה לשופטת הראשית של אליפות אירופה, זכתה בתואר הדוברת המצטיינת באליפות ישראל ונבחרה להיות מאמנת שלושה מועדוני דיבייט גדולים בארץ: של האוניברסיטה הפתוחה, של אוניברסיטת בר אילן ושל מועדון הדיבייט הליברלי .
עידו קוטלר, אלוף אירופה לשנת 2018 בקטגוריית אנגלית כשפה שנייה. הדובר המצטיין של אליפות הארץ בדיבייט. ניצח תחרויות רבות בארץ ובחו"ל.
הדר גולדברג, ייצגה את ישראל באליפות אירופה. ניצחה את תחרות הפרשמנים הישראלית. עלתה לשלבי הגמר במספר תחרויות בארץ ובחו"ל.

 

הרצאות ב-LABS, רח' מנחם בגין, בניין עזריאלי, קומה 58.
טופס הרשמה


על מסעות מופלאים של ציפורים, עטלפים ואנשים

מרצה פרופ' רן נתן

שעה 18:00

 

תקציר ומידע:

נדידה עונתית היא תופעה מרתקת וחובקת עולם המוכרת מבעלי חיים שונים וציפורים במיוחד, אשר סקרנה את האדם משחר ההיסטוריה. בעלי חיים נודדים מראים יכולות תעופה וניווט מופלאים, אך שאלות בסיסיות אודות הנדידה, הניווט ופיתוח יכולת התעופה שלהם נותרו פתוחות עבור מרבית המינים, למרות המחקר הענף בנושא. בהרצאה נתמקד בשלוש שאלות: מדוע לנדוד? כיצד לנווט? ומהו בדיוק ההבדל בביצועי התעופה בין בוגרים לצעירים חסרי ניסיון? ממצאים חדשניים ומפתיעים ביחס לשאלות מפתח אלה הושגו לאחרונה בזכות מכשירי מעקב חדשניים שפותחו בשנים האחרונות ומספקים מידע מדויק, מפורט ועשיר על התנועה ועל ההתנהגות של בעלי חיים חופשיים, ועל גורמי הסביבה המשפיעים עליהם. תופעות אלו נחקרו רבות ע"י דרווין, ובהתאם למורשתו אנו מציעים תובנות חדשות על התנועה כתהליך מרכזי המשפיע על שרידות הפרט בסביבתו הטבעית.

פרופ' רן נתן, חבר סגל במחלקה לאבולוציה, אקולוגיה והתנהגות של האוניברסיטה העברית בירושלים. מפתחו של תחום מחקר חדש הקרוי "אקולוגיה של תנועה" אשר במסגרתו ניתן לחקור לעומק תופעות תנועה מגוונות בעולם החי, כמו נדידה, ניווט ולמידה של ציפורים ועטלפים.

 

מיניות בראי האבולוציה

מרצה ד"ר מיטל אורן

שעה 19:00

 

תקציר ומידע:
בעלי חיים שמעמידים צאצאים ברבייה מינית חולקים את אותם תאי עצב ומעגלים מוחיים ששולטים בהתנהגויות מסוימות. אם כך, מדוע יש הבדל גדול כל כך בין התנהגותם של זכרים לנקבות, ואיך ההבדלים הללו נוצרים? ההרצאה תעסוק בתיאוריית הברירה המינית כמקרה פרטי של הברירה הטבעית, עם דגש על התפתחות ההבדלים בהתנהגות בין הזוויגים (זכר ונקבה) של חיות שונות במהלך האבולוציה.
ד"ר מיטל אורן, חוקרת במחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, חוקרת את המנגנונים האחראיים להבדלים במערכת העצבים של שני המינים.

 

איך החלה האבולוציה לפני ארבעה מיליארדי שנים

מרצה פרופ' דורון לנצט

שעה 20:00

 

תקציר ומידע:
לפי נאס"א החיים הם "מערכת כימית משתכפלת ובעלת יכולת אבולוציה דרווינית", ועל כן מרגע שהתחילו חיים החלה גם האבולוציה. התפתחויות מדעיות חדשות מעלות את האפשרות שהאבולוציה החלה בכדוריות שומן זעירות המשכפלות מידע הרכבי, ומהן התפתחו בהמשך החיים כולם. כיצד מולקולות שומן שיחקו תפקיד מרכזי בהתפתחות החיים? איך צביר מולקולות משתכפל הופך לתא חי? באיזה אופן עבר המידע ההרכבי להיאגר ברצף ה-DNA ?

פרופ' דורון לנצט הוא חוקר במחלקה לגנטיקה מולקולרית, מכון ויצמן למדע. מומחה בחקר הגנום ומפתח תוכנות לניתוחו, וכן מודל ממוחשב לאבולוציה המוקדמת של חיים.

 

הרצאות ב"פולי", שדרות רוטשילד 60, תל אביב.
טופס הרשמה

 

עמידות לאנטיביוטיקה - כשהאבולוציה פועלת לרעתנו
ד"ר גל ירושלמי

שעה 19:00

תקציר ומידע:

מידי פעם מתפרסמת ידיעה על חולה שנדבק בחיידק שעמיד לכל סוגי האנטיביוטיקה. מדוע זה קורה? האם אנחנו צריכים לפחד? ואיך קשורה האבולוציה לנושא הזה?


ד"ר גל ירושלמי, מכון דוידסון לחינוך מדעי

 

מוצא האדם הטכנולוגי

מרצה ד"ר יונת אשחר

שעה 20:00

תקציר ומידע: מדוע מכל בעלי החיים דווקא אנחנו פיתחנו את הטכנולוגיה שאפשרה לנו להתיישב בכל מקום בעולם, ואפילו לצאת ממנו? מתי ואיך התחלנו ליצור ולהשתמש בכלים, ואיך נהיינו כל כך טובים בזה?

ד"ר יונת אשחר בעלת תואר שני במדעי החיים ממכון ויצמן למדע ודוקטורט בפסיכולוגיה מאוניברסיטת ג'ורג'יה. כתבת מדע במכון דוידסון לחינוך מדעי וחברת צוות בעמותת "מדע גדול, בקטנה".

 

 

 

 

הרצאות ב"שרונהאב" מתחם היזמות לצעירים של עיריית תל אביב
קלמן מגן 3, קומה 3, תל אביב. (קומה 3 מכניסה B לשרונה מרקט)
טופס הרשמה

 

אבולוציה זה כן משחק ילדים (פעילות לצעירים ומבוגרים)

מנחים: ורד שפירא וד"ר ארז גרטי 

שעה 18:00

תקציר ומידע: בפעילות הזאת נלמד איך בעלי החיים התפתחו בעולם שלנו, נשחק במשחק הברירה הטבעית ונשמע סיפור על צ'רלס דרווין - אבי תורת האבולוציה.
המנחים: ורד שפירא ממכון דוידסון לחינוך מדעי וד"ר ארז גרטי בעל דוקטורט באימונולוגיה ממכון ויצמן למדע וכיום ראש תחום תקשורת המדע במכון דוידסון לחינוך מדעי.

 

אבולוציה 2.0 החיים בחלל - לקראת יציאת האנושות מכדור הארץ

מרצה: ד"ר יאיר גליק

שעה 20:00

תקציר ומידע: המין האנושי מתקדם בצעדי ענק לקראת היציאה מכדור הארץ לחיים בחלל ובכוכבים אחרים. בעשורים הקרובים אנו צפויים לראות בני אדם טסים רחוק יותר מאי פעם ומתחילים ליישב את מאדים ומעבר. כיצד מהלך זה ישפיע על האבולוציה האנושית? אלו צעדים כבר נעשו כדי להתכונן למסע זה? וכיצד מחקרים בתנאי חוסר כבידה יכולים לעזור לאנושות בחלל ועל כדור הארץ.
המרצה: ד"ר יאיר גליק, מנהל המחקר בחברת ספייספארמה. יאיר מוביל מחקרים בתחומי הכימיה ומדעי החיים בתנאי חוסר כבידה בחלל החיצון בתחנת החלל הבין לאומית (ISS) ובלווינים. ליאיר תואר שלישי בביולוגיה בהתמחות בפיתוח מעבדות על שבב (Lab-On-a-Chip) .

 

 

למעבר לדפים הבאים:
דף הבית | 
אודות | הרצאות ופעילויות  | טופס הרשמה  | יצירת קשר

 

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.