.

יום דרווין הבינלאומי בישראל

בתאריך 12.2.2020 

אודות | חזרה לאתר

כל הפעילויות פתוחות ללא תשלום לציבור על בסיס הרשמה בלבד ובכפוף לקבלת אישור הרשמה

לאירועים באקדמיה הלאומית למדעים בירושלים

לאירועים בגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים 

 

לוגו של יום דרווין הבינלאומי

 

הרצאות בפאב "הברזל", רחוב הברזל 36 תל אביב.
טופס הרשמה

  


רפואה בראי האבולוציה - הרשמה נסגרה

מרצה ד"ר הילה מאי, אוני' תל אביב.

שעה: 19:00

המכונה שהיא גוף האדם, כפי שאנחנו מכירים אותה היום, היא תוצר של תהליך אבולוציוני שארך מיליוני שנים. בחמש עשרה אלף השנים האחרונות חלו שינויים חברתיים, כלכליים וטכנולוגיים מהירים, אך גוף האדם לא השתנה בהתאם. כתוצאה מכך, קיימת חוסר התאמה בין גופנו לבין הסביבה ואורח החיים שלנו. לכך, ישנם השלכות על הבריאות שלנו. בהרצאה אתייחס לסיבות בגללן הברירה הטבעית "לא תכננה" את גופנו טוב יותר, ומדוע מחלות מסוימות היו נדירות בקרב האדם הקדמון אך שכיחות בקרבנו.

 

חם, מתחמם לוהט: אבולוציה בעידן של שינוי אקלים - הרשמה נסגרה

מרצה אלכס סלבנקו, אונ' תל אביב, מדע גדול בקטנה

שעה 20:00 

אנו חיים בעידן של שינוי אקלים מהיר, עם השפעות עצומות על אורח חיינו. אך מה יהיה עם בעלי החיים שחולקים עימנו את הכוכב? האם האבולוציה מספיק מהירה כדי לעמוד בקצב של שינוי האקלים? והאם אנחנו יכולים לחזות כיצד בעלי החיים ישתנו? על שאלות אלו ועוד ננסה לענות בהרצאה זו! 

 

לוגו של יום דרווין הבינלאומי

 

הרצאות ופעילות במתחם WEWORK, 

מעל שרונה מרקט, כניסה A, קומה 3, רח' קלמן מגן 3.
טופס הרשמה

 

איגואנות, פרושים וצבי ענק (מותאם לילדים) - הרשמה נסגרה

ורד שפירא, ד"ר ארז גרטי, מכון דווידסון לחינוך מדעי

שעה 18:00

תקציר ומידע: בפעילות זו נחזור אל הגלפגוס בעקבות צ'ארלס דרווין ונגלה דרך משחק את עקרונות האבולוציה. הפעילות מתאימה לילדים (6 ומעלה).

המנחים: ורד שפירא וד"ר מיכל סטולרסקי ממכון דוידסון לחינוך מדעי וד"ר ארז גרטי בעל דוקטורט באימונולוגיה ממכון ויצמן למדע וכיום ראש תחום תקשורת המדע במכון דוידסון לחינוך מדעי.

 

 

מהות החיים: הגילוי של דרווין (מגיל 16 ומעלה) - הרשמה נסגרה

מרצה ד"ר יפעת גל 

שעה 19:00 (חדר G) 

תקציר ומידע: תופעת החיים מעוררת בנו סקרנות ופליאה משחר ההיסטוריה ועד ימינו. הרצאה זאת עוסקת בתרומתו הייחודית של דרווין להבנת החיים. ההרצאה מציגה את תיאוריית האבולוציה של דרווין ומסבירה את משמעותה. הדיון מתמקד בשאלות אלה: על מה מבוססת התיאוריה של דרווין? מה ההבדל העקרוני בינה לבין הסברים אחרים לחיים על פני כדור הארץ? ומהו הגילוי על מהות החיים שעומד ביסודה?

ד"ר יפעת גל חוקרת ומרצה עצמאית, בעלת תואר שני בגנטיקה ותואר דוקטור בפילוסופיה של הביולוגיה, מאוניברסיטת תל אביב. תאוריית האבולוציה של דרווין היא אחד מנושאי התמחותה. לימדה אבולוציה באוניברסיטה הפתוחה ובמסגרות נוספות. (אתר)

  

 

לוגו של יום דרווין הבינלאומי

 הרצאות ב-LABS, רח' מנחם בגין, בניין עזריאלי, קומה 59.

 

מיניות בראי האבולוציה - כיצד המין הגנטי משפיע על מערכת העצבים?  הרשמה נסגרה

מרצה ד"ר מיטל אורן, מכון ויצמן למדע ומדע גדול בקטנה

שעה 19:00

 

תקציר ומידע:
בעלי חיים שמעמידים צאצאים ברבייה מינית חולקים את אותם תאי עצב ומעגלים מוחיים ששולטים בהתנהגויות מסוימות. אם כך, מדוע יש הבדל גדול כל כך בין התנהגותם של זכרים לנקבות, ואיך ההבדלים הללו נוצרים? ההרצאה תעסוק בתיאוריית הברירה המינית כמקרה פרטי של הברירה הטבעית, עם דגש על התפתחות ההבדלים בהתנהגות בין הזוויגים (זכר ונקבה) של חיות שונות במהלך האבולוציה.

ד"ר מיטל אורן, חוקרת במחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, חוקרת את המנגנונים האחראיים להבדלים במערכת העצבים של שני המינים.

 

ראשית האבולוציה: החידה הכימית ופשרה  הרשמה נסגרה

מרצה פרופ' דורון לנצט, מכון ויצמן למדע

שעה 20:00

 

תקציר ומידע:
מקובל לומר שהשאלה הראשית הנוגעת לראשית החיים היא איך הופיעה הישות הכימית הראשונה בעלת יכולת להשתכפל ולעבור אבולוציה דרווינית. פרופ' דורון לנצט מציע שהשכפלנים הראשונים לא היו פרודות דנ"א או רנ"א, אלא טיפות שומן ננוסקופיות, דומות בתכונותיהן לקרום תא בן ימינו אך קטנות ממנו פי מיליון. בגישות כימיות ומחשוביות מספק לנצט הוכחות לכך שהקוטן והפשטות מאפשרים לשכפלן הבראשיתי לעבור קדם-אבולוציה. הוא מציע את האפשרות שזה היה הצעד הראשון במסע אבולוציוני מפרך שהוביל לתא דמוי חיידק, ושמשך התהליך היה שווה לזה של התפתחות האדם מן התולעת.


פרופ' דורון לנצט
הוא חוקר במחלקה לגנטיקה מולקולרית, מכון ויצמן למדע. מומחה בחקר הגנום ומפתח תוכנות לניתוחו, וכן מודל ממוחשב לאבולוציה המוקדמת של חיים.

  

לוגו של יום דרווין הבינלאומי

 

הרצאות בפרינדס, אבן גבירול 30 קומה מינוס 1 (לונדון מיניסטור), תל אביב.
טופס הרשמה

 

כיצד תורת האבולוציה עוברת אבולוציה?
מרצה פרופ' יצחק פלפל, מכון ויצמן למדע

שעה 19:00

תקציר ומידע: תורת האבולוציה נהגתה ומאז לא מפסיקה להכות גלים. כמו מושא המחקר שלה, גם תורה זו עצמה, עוברת אבולוציה, לעיתים אף רבולוציה. האם התובנות הנוכחיות די בהן כדי להסביר את מוצא המינים ואת אופן התפתחותם, או שעלינו לחפש תורה חדשה, משוכללת יותר אשר תוכל להסביר את תופעות החיים? בהרצאה נעמוד על התפתחויות חשובות במחקר וגם נטיל ספק ברעיון שאכן אנו מצוידים בכלל התשובות הנחוצות.

 

 

למה לא היה צורך ברופאי שיניים בפרהיסטוריה?
מרצה ד"ר רחל שריג, אונ' תל אביב

שעה 20:00

תקציר ומידע: מה בין אבולוציה לשיניים ולמה אנחנו משלמים את המחיר. היכולת לטפל בבעיות הקשורות בשניים השתפרה פלאים עם ההתקדמות הטכנולוגית והיכולת הרפואית. יש ברשותנו כלים המאפשרים ליישר שיניים, לשחזר ולשקם מיקרים של חוסר שיניים חלקי או מוחלט ואף לעצב ולמקם מחדש את הלסתות במנח הרצוי. עם זאת, נשאלת השאלה, מדוע אנחנו עדים לעליה של ממש בשכיחות הפתולוגיות הדנטליות?

במסגרת ההרצאה, נבחן את התפתחות התהליכים הפתלוגיים במערכת הלעיסה מנקודת מבט של הרפואה האבולציונית וננסה להבין מדוע מחלות שהיו נדירות באוכלוסיות פרהיסטוריות מופיעות בשכיחות הולכת ועולה באוכלוסיות המודרניות, כמו כן, נבחן כיצד נקודת המבט האבלוציונית משפיעה על הטיפול המודרני.

 

 

לוגו של יום דרווין הבינלאומי

 

 

הרצאות ב"שרונהאב" מתחם היזמות לצעירים של עיריית תל אביב

קלמן מגן 3, קומה 3, תל אביב. (קומה 3 מכניסה B לשרונה מרקט)
טופס הרשמה

 

המהפך הגנטי של אבולוצית האדם, או: גם אני נאנדרטלי

ד"ר יונת אשחר, מכון דווידסון לחינוך מדעי

שעה 19:00

תקציר ומידע: בעשר השנים האחרונות התרחשה מהפכה של ממש בחקר האבולוציה של האדם. שיטות גנטיות מתקדמות איפשרו לנו להפיק DNA מעצמות בנות עשרות אלפי שנים ולקבוע את הרצף שלו. כך גילינו שהניאנדרטלים, קרובי משפחתנו הנכחדים, פגשו את אבותינו והשאירו סימנים לכך בגנום שלנו, בני האדם החיים כיום. גילינו גם אוכלוסייה חדשה של אדם קדום, האדם הדניסובי, שנבדל מאבותינו ומהניאנדרטלים גם יחד, וקיומו נחשף אך ורק מתוך בדיקות DNA. במהירה התברר שאותם דניסובים התרבו גם עם הניאנדרטלים וגם עם אבותינו.

ד"ר יונת אשחר בעלת תואר שני במדעי החיים ממכון ויצמן למדע ודוקטורט בפסיכולוגיה מאוניברסיטת ג'ורג'יה. כתבת מדע במכון דוידסון לחינוך מדעי וחברת צוות בעמותת "מדע גדול, בקטנה".

 

 

  

לוגו של יום דרווין הבינלאומי

 

 

הרצאות בבר "כפרה" בבאר שבע

ברחוב סמילנסקי 23 ב"ש
טופס הרשמה

 

ההתפתחות האבולוציונית של סוסים ומשק האדם

פרופ' עמוס בוסקילה, אונ' בן גוריון

שעה 19:30 (פתיחת דלתות 19:00)

תקציר ומידע: מה ניתן להסיק מהאבולוציה של הסוסים ומחיי הסוסים בטבע באירופה ובמונגוליה לגבי החזקת הסוסים במשק האדם? מינים רבים של סוסיים השאירו את שרידיהם המאובניהם באזורים שונים בכדור הארץ ב-55 מליון השנים האחרונות. מתוך המאובנים ומתוך השוואות לסוסים החיים היום, ניתן להסיק רבות על חיי החברה של הסוסיים בעבר וגם על הדרך שבה אנו יכולים לכוון טוב יותר לצרכים הבסיסיים של הסוסים אותם אנו מחזיקים באורוות.

פרופ' עמוס בוסקילה, מח' למדעי החיים, אונ' בן-גוריון בנגב

 

סודות העכן הקטן
ד"ר חיים סיוון, אונ' בן גוריון

שעה: 20:30

העכן הקטן הוא המין הקטן ביותר במשפחת הצפעיים. מדובר במין של נחש שאחרי אבולוציה ארוכת ימים הותאם בשלמות לחיים בחולות מדבר. הוא מוגדר כיצור פעיל לילה, אך ניזון מלטאות יומיות. הזכר מתכונן שנה שלמה ליום הזדווגות אחד. ההרצאה כוללת סיכום מקוצר של מחקר ותצפיות שדה שנערכו לאורך כארבעים שנה.

 

 

  

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.